top of page

Типові помилки керівників організацій

Результативність у квартальному звіті залежить не тільки від умінь та навичок працівників, але й від загальних настроїв у компанії  та якості корпоративної культури. Важливу роль у цьому процесі відіграють люди на керівних посадах, і часто через допущення типових помилок з їхнього боку ефективність роботи усього відділу чи компанії знижується. Для того, щоб цього уникнути типові помилки керівників, по-перше, потрібно знати, які саме це типові помилки, а, по-друге, працювати над самовдосконаленням, щоб їх не допускати.


Надмірний контроль

Керівник вважає, що, оскільки він лідер, то краще виконає певну роботу сам, ніж довірить її комусь. Наприклад, якщо працівники зробили певні помилки, то він не покаже їх співробітникам, а зробить виправить усе самостійно. На помилках навчаються, набувають досвіду, якщо все виконувати за когось, то як можуть інші чогось навчитися. Також, керівник може дуже контролювати працівників і у слідкувати за кожним кроком на роботі. Це показує недовіру керівника до співробітників і знецінює їхню працю, і на це йде багато зусиль та часу обох сторін.

Типові помилки керівників

Агресивна поведінка при спілкуванні

Тут зіграють відносини типу  керівник – виконавець. Тобто людина, що вища за посадою, намагається зверхньо поводитися із тими, хто нижчий за нього. Також керівники можуть вдаватися до погроз та залякувань працівників, що ті, наприклад, втратять роботу чи не отримають повну заробітну платню, якщо не виконають певного завдання, Це ще більше демотивує людей до праці, вони радше покинуть своє робоче місце, ніж продовжать працювати у такій атмосфері. Такий спосіб ведення спілкування із співробітниками нагадує кріпосне право, яке відмінили ще у ХІХ столітті. Комунікація не має бути побудована на агресії. Звичайно, субординація має бути, але повага та зневага це різні поняття, хоча і звучать дуже схоже.


Безвідповідальність чи безконтрольність

Це діаметрально протилежний принцип до першого. Якщо у попередньому прикладі керівник занадто багато уваги приділяв критиці працівників, то тут він не надає значення нічому. Він вважає, що злагоджена робота, яка є зараз буде такою завжди. Коли за кожен відділ є відповідальні люди, то йому фактично й нічого робити. Насправді, це далеко не так. Найперше, працівники мають відчувати присутність керівника у протіканні процесів у бізнесі, а також, підприємство має розвиватися, а як цьому будуть сприяти усі інші, якщо керівник навіть не задумується над цим.


Перекидання своїх обов’язків

Найчастіше це стосується бюрократичних речей. Інколи керівники закріплюють за працівником певне завдання, і також можуть дати доручення, що пов’язані з підписанням певних паперів, зверненням у відповідні установи, що не входить у їхні обов’язки або не стосується їхнього безпосереднього завдання. Тобто співробітники отримують паперову роботу, яку компетентний виконати менеджер або керівник.


Не в службу, а в дружбу

Це паралельна помилка до попередньої. Керівник хоче зі всіма бути «добрими друзями» і забуває про межі, яких слід дотримуватися. Він може послаблювати дисциплінарні міри за недотримання правил компанії чи закривати на це очі, тому що між ними «хороші дружні стосунки». Поняття «керівник» розмивається і працівники не сприймають його, як особу, що варто слухатися. Потрібно знайти золоту середину.


Відсутність мотивації та привселюдна «кара»

Це стосується того, що керівник не хвилить і не мотивує свої працівників. Він вважає, це недоречним чи недоцільним, особливо робити це привселюдно. Але ось критикувати він буде на загал як усіх, так і кожного особисто. А потрібно робити навпаки – хвалити усіх працівників, а кращу цілу команду відразу, щоб не виділяти при всіх когось одного, а висловлювати своє невдоволення чиєюсь роботою треба особисто.

Останні пости

Дивитися всі

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page