top of page

Корпоративна культура компанії

Корпоративна культура компанії є таким же іміджем компанії, як і її лого. Вона формується сама, або її формують керівники. Найкращий другий варіант, тому що це свідчить про ваше внутрішнє зацікавлення та вклад у розвиток підприємства.


У світових компаніях Європи та Сполучених Штатів корпоративній культурі приділяють більше уваги, ніж в Україні. Хоча, варто зазначити, що останні два роки це змінилося. Європейські та Американські компанії будують корпоративну культуру для того, аби їхні співробітники із задоволенням та якісно виконували свою роботу, а також, щоб кількість нових працівників-спеціалістів збільшувалася.

Корпоративна культура

Корпоративна культура – це не просто красиві слова, за допомогою яких можна знайти креативні кадри, а стимул, марка, а також один зі способів конкурентності.  Працівники, що відмінно виконують свою роботу, є на вагу золота, тому не ви їх обираєте, а вони вас. У цьому випадку ваша корпоративна культура відіграє велику роль у їхньому виборі.


Корпоративна культура є сукупністю моделей поведінки, що спостерігаються у працівників організації. Вона формується одночасно із розвитком компанії, залежить від керівників, а також поширюється на усіх членів колективу. Тобто це усі цінності, правила та традиції, яких дотримуються усі працівники та керівники організації.


На корпоративну культуру  впливає безпосередньо лідерські якості керівника. Це яскраво видно на початковому етапі відкриття бізнесу та подальшої його діяльності. Навколо керівника-лідера створюється коло однодумців, що поділяють спільні погляди та принципи. Керівник немає бути  і прикладом для інших, і вміти спілкуватися із своєї командою. Важливо вміти правильно розподіляти обов’язки між працівники, щоб вони чітко розуміли своє завдання, для його успішного виконання, а також вміти чути і дослухатися до них.


Корпоративна культура показує, які відносини між керівником та працівниками. Кажуть, що одна голова добре, а більше ще краще. Голова підприємства має розуміти, що його команда, вибрана ним же, отже, у них також можуть бути скарги та пропозиції, які спрямовані на покращення бізнесу, адже вони у цьому також зацікавленні. Але потрібно також і вміти фільтрували усе, що пропонують інші.


Серед корпоративної культури виділяють три етапи. На першому формуються найбільш видимі аспекти культури: дрес-код, правила поведінки та обов’язки працівників, зовнішній вигляд офісу, умови роботи, тімбілдінг. Про це все можна легко дізнатися, тому що це є зовнішні ознака корпоративної культури. Другий етап передбачає культуру у спілкуванні та веденні розмов працівників один з один, керівництвом та клієнтами. Також формуються цінності, які стають певним кодексом честі компанії, яких дотримуються як працівники, так і керівники. На третьому етапі людина приймає уже певні рішення на підсвідомому рівні корпоративних цінностей. Працівник уже перебрав ці правила на свою діяльність та життя.


За формування корпоративної культури найбільше відповідають також і менеджери. Вони місять вміти налагоджувати стосунки між членами колективу, сприяти дотриманню принципів та правил корпоративної культури, щоб вона не суперечила розвитку діяльності та іміджу компанії.


Для того, аби корпоративна культура сприяла покращенню роботи та настроїв у компанії, потрібно робити наступне: розвивати у працівників любов до роботи та захват від отриманих результатів; намагатися організовувати роботу так, щоб працювали разом, а не кожен окремо; влаштовувати тімбілдінги, це допоможе згрупувати працівників та налагодити комунікацію із керівництвом; якщо хтось виявляє ініціативу у певній роботі чи генерує якусь ідею, варто дати можливість йому себе проявити, звичайно, якщо це не суперечить політиці компанії; відповідальність має бути делегованою; також не забувати про привітання із днем народженням чи іншими святами співробітників, це допоможе створити сімейну атмосферу, що непогано впливатиме на роботу працівників та їхнє ставлення до процвітання компанії.

8 переглядів

Останні пости

Дивитися всі

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page